Något som är väldigt tacksamt när man arbetar med välgörenhet för ett utvecklings land är att även de lilla kan ge mycket. För oss är 100kr en fika på Espresso house, en väldigt billig t-shirt eller en öl ute en lördag. Men för barnen på barnhemmet kan en 100-lapp ge 5 barn nya myggnät som kan skydda dem mot malariamyggorna när mörkret faller, 100kr är en lunch för en person i Sverige men 100kr i Ghana kan ge alla 30 barnen på barnhemmet lunch. Jag vill inte försöka övertala er att aldrig ta en fika på Espresso House eller få er att få dåligt samvete, utan jag vill bara få er att sätta en 100-lapp i perspektiv och få er att verkligen förstå hur mycket en 100-lapp kan göra. Kanske kan det vara värt att ta en mindre fika i månaden eller en mindre öl under en utekväll för att istället ge den 100-lappen i månaden till barnen på barnhemmet, där den verkligen kan vara skillnaden mellan friska barn och sjuka barn, mätta barn och hungriga barn.

Jag är en person som tror väldigt mycket på balans, jag tror inte att vi här i Sverige som, de flesta av oss, lever ett privilegierat liv på många sätt ska gå runt och ha dåligt samvete för att vi lever där vi gör. Jag tror istället att man ska vara medveten om vilket bra liv man på många sätt har förutsättningarna för att ha här i Sverige, förutsättningar som på många av jordens platser saknas. Man ska vara medveten om detta och man ska se till att använda dem, göra det bästa man möjligen kan utav sitt liv och de möjligheter man har. Men man ska inte gå runt och känna skuld, känna att varför kan jag äta både huvudrätt och efterätt på en restaurang när så många barn inte ens får ett riktigt mål mat om dagen, bara vara medveten och ibland stanna upp och faktiskt vara tacksam. Jag tror att man ska använda dessa känslor för att hjälpa till, omvända skuld, ångest eller hjälplöshet till drivkraft, inspiration och motivation. För det är trotts allt så, om man tar mig som exempel, att för att jag ska orka driva NABI Sweden, lägga ner tid på bloggen, föreläsa, ordna event och så vidare, så måste jag må bra. Jag måste ha ett liv där jag kan orka plugga, jobba och utvecklas för att jag ska kunna ha energi och motivation att fortsätta att hjälpa andra. Så att jag ska gå runt och ha dåligt samvete eller aldrig unna mig den där fina tröjan eller äta middag ute, det gör inte livet för barnen i Ghana bättre på nått sätt utan det kan till slut göra att jag tappar min livsmotivation och energi och då inte har något över att faktiskt hjälpa andra med. Jag vill få fram att alla verkligen kan göra något, att det inte behöver vara allt eller inget. Jag vill att ni ska se att även de mindre sakerna kan göra skillnad för en annan människa . Nu är det maj, en härlig månad med nya möjligheter, känn efter vad det är ni brinner för, vad det är som motiverar er, gör det bästa av vad ni har och kämpa alltid för att göra saker bättre. Engagera er, stanna upp och känn tacksamhet. Kanske känner ni att ni är redo att lägga en 100-lapp till några av de barnen som saknar de förutsättningarna som vi ibland glömmer av att vi här i Sverige får.

Categories:

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *