Tillsammans kan vi göra skillnad

Mål och visioner

Mitt mål, min dröm och min vision är att ge barnen på barnhemmet NABI en trygg framtid.

Vi har alla varit barn och vi har alla växt upp, precis som barnen på NABI måste göra. Men för många av dem saknas de grundpelarna som vi ofta ser som en självklarhet i ett barns uppväxt. De har inga föräldrar, majoriteten har förlorat sina syskon och många har förlorat hela sin släkt. I ett land som Ghana där allt är uppbyggt kring familjen och släkten sätter det barnen i en situation av ovisshet, otrygghet och ensamhet. Men tack vara barnhemmet har de fått en chans till ett nytt hem och en familj.

Men det räcker inte att bara ha tak över huvudet. För att ni ska på ett enkelt och klart sätt kunna förstå och sätta er in i behoven på barnhemmet så har jag valt att dela upp behoven i två olika kategorier: basala behov och hjälp inför framtiden, detta efter de erfarenheterna jag har från min tid på barnhemmet. För att kunna förbättra de basala behoven så skulle man till exempel behöva ge barnen en mer varierad kost då samtliga av dem har ett kraftigt underskott av vitaminer, mineraler och protein, vilket leder till att de ofta är sjuka. Samt förbättra barnens sanitära situation så som att bygga toaletter som är fungerande både tekniskt, miljömässigt och som minskar risken för att barnen skall smittas bakteriellt. Även att bygga några enskilda duschar/hygien utrymmen som kan ge de barnen som närmar sig tonåren en viss avskildhet. Eller att förbättra möjligheterna till rent vatten.

Det andra behovet är hjälp inför framtiden. En del av barnen börjar nu komma upp i åldern då de ska fortsätta till gymnasiet. Detta ställer till ett stort problem då det kostar pengar att gå på gymnasiet i Ghana och barnhemmet har inga pengar att betala barnens utbildning med. Så länge de går i grundskolan är det inget problem då det finns en tillhörande skola till barnhemmet där barnen kan gå i upp till nionde klass. Men efter det är det inte riktigt någon som vet. Ni vet själva hur omtumlande denna period i livet alltid är, oavsett var man bor i världen, att växa upp och bli tonåring. Föreställ er då att inte ha någon som helst aning om sin framtid: Var ska jag bo? Vad ska jag göra? Kan jag gå i skolan? Vem kommer att vara min familj?

Om barnen inte fortsätter till gymnasiet så väntar en framtid av antingen gatuförsäljning, arbetslöshet eller kanske taxichaufför i bästa fall.  Men med en gymnasieutbildning ökar deras chanser betydligt, därför har jag som mål att börja starta utbildningsfonder. I Ghana betalar man en avgift för gymnasiet och då får barnen även bo på skolan och de får mat där. Så genom att stödja utbildningen löser man flera andra problem samtidigt, så som bostad och mat. Jag har levt med dessa barn i sex månader och jag vet hur motiverade de är att lära sig. Jag har hört dem berätta om alla drömmar de har, hur de vill bli läkare, lärare, piloter, politiker och äga en egen affär. Aldrig någonsin har jag mött barn som jobbar så hårt som dem, från det att de vaknar till de att de somnar har de fysiskt arbete blandat med skolarbete, men allt görs på ett leende på läpparna och detta är anledningen till att de alla förtjänar en ljus framtid, full av möjligheter.  De förtjänar en chans! Genom att stödja en utbildning kan ni ge en trygghet till barnen, en stöttande hand som kan säga att det kommer att bli okej. En chans till en ljus framtid.

Jag vet att det fortfarande finns mycket arbete kvar att göras när det kommer till de basala behoven men det är också viktigt att vi inte glömmer bort resten. Att vi kommer ihåg att banen på barnhemmet är precis som barnen hemma, några som ska växa upp och på nått sätt skaffa sig ett eget självständigt liv. Dessa barn har en uppförsbacke att starta i, då de inte har en familj som stödjer dem och därför är det extra viktigt att vi kan hjälpa till att ge de den knuff upp för backen som behövs. Vi kan inte blunda för framtiden och inbilla oss att allt kommer bli okej så länge de har vatten och tak över huvudet. Vi hade inte tänkt så om det hade vart våra egna barn så varför ska vi sätta standarden så mycket längre nu?

Mitt mål, min dröm och min vision är att kunna tillfredställa båda dessa behov. Att kunna stötta utvecklingen av de basala behoven, så att de kan bli så bra som det bara går, och samtidigt kunna starta arbetet mot en trygg framtid genom utbildning för barnen. Att öka möjligheten för fattiga familjelösa barn att fullfölja sina drömmar kommer att påverka hela Ghanas framtid; efter mat, familj och husrum kommer utbildning! Jag hoppas att ni är med mig på detta och att vi tillsammans kan hjälpas åt för att nå ett steg längre!