Vatten, vatten, bara vanligt vatten, nej i många länder runt om på vår jord så finns det inget ”bara vanligt vatten” I Ghana är vatten något som du konstant måste kämpa för, du måste leta upp det, arbeta för det. Ibland finns det inget vatten, ibland finns det bara smutsigt vatten. Vatten är det mest basala vi människor behöver så att säga ”bara vanligt vatten” borde inte vara möjligt för någon av oss, det är livskällan för oss och vår jord- det blå guldet.

Det finns inget som är mer motiverande än framsteg. NABI Sweden, NABI Germany och NABI Switzserland (som nu inte längre är med oss) har tillsammans kämpas för att kunna förbättra livet på barnhemmet för barnen.

Den allra största förändringen som skett är just med tillgången till vatten. Det är tack vare ett samarbete som NABI Germany fick med organisationen Rotary som ledde till att vi kunde borra efter vatten en bit utanför barnhemmet, dra in vatten i marken till barnhemmet som nu går till en stor tank. En stor vattentank som står i hörnet på barnhemmets mark, dit barnen kan gå för att fylla spänner med vatten för att dricka, duscha, diska och tvätta kläder med. Det är svårt att kunna förklara vilken skillnad detta gör. Det innebär att barnen inte behöver spendera flera timmar om dagen för att gå och hämta vatten i brunnar, mindre bärande av tunga hinkar, mer tid att vara i skolan, plugga och leka. Saker som vatten hämtadet förut gick utöver, helt plötsligt kunde en del av barnen vara tvungna att lämna lektionen för att istället gå och hämta vatten- inte längre. Dessutom är det mycket renare vatten med ett filter, vilket innebär mindre sjukdomar, något som redan märkts av tydligt på barnhemmet.36 (23)

36 (22)

36 (20)

Nedanför kan ni se länken till Rotarys sida där de skriver just om arbetet med vatten i Ghana. Bland annat förklarar det hur det World Helt Organization och UNCEIF har kommit lång med att ge människor i Ghana rent vatten att drick men tillgång till bra sanitet har halkat efter. Endast cirka 14 procent av ghananer har tillgång till någorlunda acceptabla anläggningar, jämfört med 54 procent målet för 2015 av FN: s millenniemål. Att ta itu med frågan kring sanitet är inte enkel, utedass behöver tömning, toaletter behöver underhåll, möjligheten att tvätta sig över hela kroppen krävs för att hålla sig ren och främjande av hygien kräver utbildning. Tack vare samarbete med Rotary så har barnen på NABI fåttt en betydligt enklare, säkrare och friskare vardag.

https://www.rotary.org/en/member-news/news-features/rotary-usaid-collaboration-improves-sanitation-facilities-ghana

Tack vare er som donerade till NABI Sweden så lyckades vi med projektet att bygga ny toaletter. I och med att det inte finns rinnande vatten så är det ute dass vilket gjorde att det var tvunget att tömma hålet under toaletterna då det blivit fullt. Dessutom var golvet väldigt gammalt och höll på att ramla sönder. Så en helt ny betong platta göts och därefter byggdes en betongbyggnad med 4 toaletter med plåttak. Det är vanliga porslinstoaletter men det går inte att spola eftersom det inte finns rinnande vatten utan det är ett hål rätt ner i marken. Dock är det en stor fördel att ha porslinstoaletter då man kan hälla vatten med en hink för att tvätta toaletterna vilket behövs i och med att de fyra tabletterna delar alla barnen på barnhemmet, volontärer, lärare och dessutom alla skolbarn under dagarna på.

2015-02-13 (37)

2015-02-22 (27)

Samtidigt göts det två duschrum i betong med plåttak, där man helt enkelt tar in sin spann med vatten och kan ”duscha” i fred. Tidigare duschade alla tjejer bakom barnhemsbyggnaden utomhus och killarna bakom skolbyggnaden utomhus men i och med att några av barnen kommer upp i tonåren så tyckte framför allt tjejerna att det var jobbigt. Därför känns det otroligt viktigt och skönt att de nu kan ta sin spann med vatten in i duschrummen istället.
2015-02-22 (24)

2015-02-22 (22)Det har verkligen skett stora förbättringar på barnhemmet under de senaste åren, något som jag och alla ni som är med och donerar pengar ska vara stolta över. Idag är vårt stora problem att NABI Switzerland har lämnat samarbetet och därmed har huvudintäkterna för de månadsbaserade kostnaderna försvunnit. Det är nu en stor kamp att lyckas få ihop tillräckligt mycket pengar varje månad för mat, hyra, medicin och ved, alltså det mest basala som krävs för att barnen ska kunna leva och barnhemmet ska kunna fungera. Jag hoppas att ni vill vara med och sprida informationen om NABI Sweden och få mer människor att vara med att göra skillnad. Närmare kommer jag komma med information om ett planerat event i mitten av september, för era alla som är och alla som vill bli givare för NABI Swden, det ska bli jätte spännande!

Categories:

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *