Jag vill att ni ska få en bättre inblick i hur vardagen på barnhemmet NABI ser ut, så därför tänkte jag uppdatera med lite olika delar ur en vanlig dag lite då och då. Jag hoppas att ni ska förstå livet i Ghana och livet för barnen på NABI bättre och känna att ni kommer lite närmare barnen. Den fösta delen är morgonen med den obligatoriska vatten hämtningen.

Varje morgon börjar på samma sätt på NABI, med att leta upp hinkar som man kan gå till brunnen med. Ibland kan letandet ta tid då man måste hitta rätt storlek på hinken och hinkarna lyckas alltid ha ett mystiskt sätt att försvinna på. Storleken på hinkarna beror på åldern, de äldsta killarna bär de största hinkarna och sen minskar storleken med åldern. Det ser alltid otroligt enkelt ut när Ghanianer balanserar dessa stora tunga hinkar fulla med vatten på huvudet, oftast ser de helt oberörda ut trots att det kan vara flera kilo de bär på.

Vatten hämtningen börjar olika tidigt på morgonen beroende på vatten tillgången, under regnperioden minskar vatten hämtningen då man endast behöver hämta dricksvatten. Regnvattnet samlas nämligen upp i stora behållare och kan användas för att tvätta, skura, diska, duscha och laga mat. Problemet som ofta uppstår under regn perioden är att vattnet i brunnarna blir väldigt smutsigt, det tunga regnet drar med sig sanden och leran från marken runt omkring, vilket resulterar i brunt grumligt vatten. Under torrperioden behöver man gå allt oftare och fler gånger fram och tillbaka till brunnen. I början av torrperioden brukar det finnas bra med vatten och vatten hämtningen startar runt sex på morgonen men ju längre in i torrperioden det går ju tidigare måste barnen gå upp för att hämta vatten. Under den värsta perioden kan de behöva gå upp fyra, halv fem på morgonen för att vara säkra på att få dricksvatten.

Att hämta vatten är inte bara ett praktiskt nödvändigt arbete utan även en stor del av kulturen och en viktig del rent socialt. När man går tillsammans och hämtar vatten så man vaknar upp tillsammans och man pratar om allt möjligt under vägen. Väl vid brunnen eller vattenhålet så träffar man alltid på grannar och andra från byn, man hjälper varandra upp med hinkarna och småpratar. Det är oftast barnen och mamman i familjen som hämtar vatten. Kvinnorna i Ghana är ofta otroligt starka och kan bära flera kilon med vatten på huvuden under långa sträckor i svår terräng.

I början tyckte jag själv att det var jobbigt att gå upp tidigt på morgonen för att bära tunga hinkar vatten fram och tillbaka mellan vattenhålen och barnhemmet. Men efter ett tag så kom man in i det och det blev en naturlig del av vardagen som jag faktiskt kom att tycka om, det blev ett bra sätt att vakna och komma igång på. Efter några månader på barnhemmet var det inte ens något man tänkte på, det var en självklarhet: behöver man vatten så får man helt enkelt gå och hämta det.

Filmen ovan är filmad från vattenhålet närmast barnhemmet där de lite yngre killarna hämtar vatten en morgon och tydligen diskuterar något väldigt viktigt. I filen ser vi Eric, Yaw Sem, Enoch, Kofi Annor, Kwami Gyan David och Shedrech. Man ser hur Shedrech sveper den lilla uppfångnings hinken några gånger över vattenytan för att ta bort grenar och smuts från ytan innan han fyller hinken med vatten.

Vägen ner till vattenhålet

Vägen ner till vattenhålet

DSC_0957
Rita och Angela gör rent hinkarna innan de fyller vatten i dem.

Rita och Angela gör rent hinkarna innan de fyller vatten i dem.

Categories:

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *