I detta inlägg vill jag lyfta den stora utmaningen som Ghana som land och således även NABI står inför just nu. Ghana har sedan Covid-19 pandemin bröt ut genomgått en omfattande negativ ekonomisk utveckling som idag är en ekonomisk kris. Landet har en extremt hög inflation på 40% och matpriserna förväntas uppnå en ökning med 122% under året sista månader. Ghana rankas av Världsbanken som det landet söder om Sahara som har högsta matkostnaderna år 2022.

Som ni förstår står NABI inför en stor utmaning där matpriserna, transportpriserna och elpriserna gör att den totala månadskostnaden för att driva runt barnhemmet och skolan har ökat enormt mycket under senaste året. I en tid där landet går igenom en stor prövning som sätter fler personer i fattigdom, som ökar klyftorna i landet och som framför allt drabbar de redan utsatta, många gånger barnen, så vill NABI stå tryggt och stabilt med sin verksamhet. Jag kommer åka ner till Ghana i slutet av januari för att fortsatt se över hur vi kan anpassa verksamheten till den tuffa ekonomisk situationen som vi står inför. Men innan dess närmar sig julen, jag hoppas att vi alla kan hjälpas åt och skänka en extra slant i jultider, så att både den dagliga verksamheten på barnhemmet och i skolan klara sig och för att barnen på barnhemmet får chans att fira jul. 

Om du vill vara med och bidra till att NABI kan stå stadigt även i dessa svåra tider så kan du antingen göra det genom att bli månadsgivare, eller skänka ett engångsbelopp. Eller så kan du köpa Gåvobrev från NABI Sweden, och på så sätt ge en julklapp som verkligen gör skillnad. Bilder på Gåvobreven kommer upp lagom till andra advent och skickas som PDF. Om ni har några tankar eller frågor, tveka inte att höra av er till mig antingen på NABI Swedens Instagram eller på mejlen info@nabisweden.se

Nedan följer en något fördjupad bild av det ekonomiska läget i Ghana, sist i inlägget finns även alla källor som används för den fakta som jag skrivit om. 

Ghanas ekonomi har av flera anledningar fallerat under de senaste tre åren till viss del på grund av Covid-19 pandemin och det internationella ekonomiska läget som påverkades av Rysslands invasion i Ukraina, men även på grund av regeringens egen misskötsel av ekonomin. Ghana är idag beroende av importerade varor trots att landet skulle kunna producera mycket av varorna själva i landet. Ghanas valuta Cedi har mer än halverat sitt värde under det senaste året och är nu den valuta som presterar sämst i hela världen. Detta leder till att alla varor som importeras och prissätts utifrån dollar har blivit jättedyra för Ghanas befolkning. På grund av att en stor del av landets ekonomi är baserat på internationella investerare så blir landet sårbart i en situation där världsekonomin drabbas. Att Ghanas valuta drastiskt sjunkit i värde innebär också att Ghana förlorar åtkomst till den internationella marknaden och dess inventeringar som landet är beroende av. Under covid-19 pandemin ökade Ghanas offentliga skuld till Internationella Valutafonden från 65% till 80% av BNP och beräknas nu stiga till över 100% av landet BNP. Detta innebär att det inte finns något ekonomiskt spelrum för regeringen att finansiera sjukvård, skola och andra samhällsnödvändiga instanser.  På grund av detta så har Ghana sökt stöd hos Internationella Valutafonden för att försöka minska den ekonomiska kris som landet befinner sig i. 

Idag har Ghana en generell inflation på 40%. Där bensinpriset ökat med 88% och dieseln med 128%. Detta har i sin tur resulterat i en ökning med 100% på alla allmänna transportmedel, vilket leder till stora utmaningar att frakta mat i landet och för människor att ta sig till jobbet. El och vatten har ökat med nästan 30% och matpriserna förväntas uppnå en ökning med 122% under året sista månader. 

Här nedan finns länkar till den information som jag skrivit om. Bland annat Världsbankens rapport om det ekonomiska läget i Afrika år 2022 till följd av det internationella läget.

Världsbanken

https://www.worldbank.org/en/publication/africa-pulse

Institute for security studies 

https://issafrica.org/iss-today/another-bailout-wont-solve-ghanas-economic-crisis

BBC 

https://www.bbc.com/pidgin/articles/cjjvl9x253qo

IMF (Internationella valutafonden)

https://www.imf.org/en/Countries/GHA/ghana-qandas#Can%20the%20IMF%20confirm%20reports%20that%20Ghana%20is%20seeking%20a%20three-year%20Extended%20Credit%20Facility%20program%20of%20about%20$3%20billion?

Categories:

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *